Psychosomatische fysiotherapeut Jaap
Wie is fysio jaap?
"Perspectief is alles"
Als psychosomatisch fysiotherapeut geef ik mensen perspectief waar ze dachten verloren te raken in een lichaam wat soms lastig doet. Er zijn maatschappelijk, sociaal en emotioneel vaak grote uitdagingen in het leven. We proberen hier met elkaar van te leren en elkaar uit te dagen. Iedereen doet zijn best en heeft een andere achtergrond.
Als psychosomatisch fysiotherapeut help ik mensen reflecteren op wat ze belangrijk vinden in het leven, Hoe die klachten nu een rol spelen in hun leven en om gezondere keuzes te maken gericht op de toekomst. Hierbij komen thema's zoals, gevoel, grenzen, therapeutische relatie, spelenderwijs leren, humor, gevoel, emoties en veiligheid terug.
Dit alles vanuit mijn kennis vanuit de fysiotherapie en psycho somatische fysiotherapie en levenservaring.
Een geweldig complex en divers vak.
Ik had een drang om mijn gedachtegang op papier te zetten. Ik was begonnen met een Blog waarin Humor, Satire en de gezondheidszorg terugkwam. Mensen reageerde enthousiaast en ik kreeg hier zelf ook energie van. Mensen reageerde zo enthousiast dat ik mijn eigen domeinnaam heb gekocht voor het mooiste vak van de wereld. Psychosomatische fysiotherapie.
Psychosomatische fysiotherapie is een prachtig vak.
Hoeveel ervaring als psychosomatisch fysiotherapeut?
Ervaring in psychosomatische fysiotherapie
Fysiotherapie
Behandelingen
100
Websitebezoekers
5 Jaar
11520+
Waarom een psychosomatische fysiotherapeut website?
We staan voor groten uitdagingen in de psychosomatische zorg. De GGZ overstroomt en de complexiteit van de cliënten neemt toe. Ik heb maar beperkt de tijd om psychosomatisch te behandelen in de behandelkamer 1-op-1, dus daarom moet ik digitaliseren. Ik wil meer mensen bereiken. Ik kan helaas maar een patiënt of 50 zien per week, voordat ik helemaal uitgeblust op de bank plof in het weekend. Mijn ambitie is groter. Ik wil meer mensen helpen dus moet "jaap" schaalbaar worden en dat kan alleen online.
27 Jaar van Brabantse bodem.
Wat betekent psychosomatische fysiotherapie?
psychosomatische fysiotherapie is een relatief jong beroep en is nog niet volledig ingenesteld in de samenleving en in de zorg. Ik wil de profilering in een stroomversnelling brengen. De patiënt weet niet wat een psychosomatisch fysiotherapeut doet, De zorgverleners vinden het ook een lastig begrip. Deze informatie probeer ik te vertalen voor cliënt en collega.
Missie
Persoonlijk draag ik mijn steentje bij door middel van het delen van informatie via mijn website. Ik draag bij aan de naamsbekendheid van de psychosomatisch fysiotherapeut. Als mensen weten wat we doen en wat we niet doen heeft dit direct invloed op de juiste zorg op de juiste plek en zal helpen bij intercollegiaal samenwerken.
Ik zet mij in voor een duurzame en holistische zorg, waarin de mens als geheel wordt gezien en psychologische klachten niet langer gestigmatiseerd worden. Als psychosomatisch fysiotherapeut draag ik bij aan het zorglandschap door breed te kijken en te fungeren als casemanager voor de complexe patiënt. Mijn missie is om psychosomatische fysiotherapie bekender te maken, zodat zowel patiënten als zorgverleners weten wat we doen en hoe we kunnen bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek.
Daarnaast ben ik gedreven om technologische innovatie in de zorg te bevorderen. Ik geloof dat blended learning en AI een cruciale rol spelen in het persoonlijker maken van psycho-educatie en het bieden van zorg op maat. Door slimme systemen die 24/7 beschikbaar zijn, kunnen we de toenemende zorgvraag opvangen en efficiënter samenwerken.
Met mijn website en inzet voor technologische vooruitgang help ik mee de brand in de zorg te blussen en werk ik aan een toekomst waarin zorg beter toegankelijk en effectiever is voor iedereen.
Visie
De zorg staat in brand en er zal een paradigmaverschuiving plaats moeten vinden om deze houdbaar te maken.
Ik ben Jaap Leemeijer en zet mij in voor technologische innovatie en de strijd tegen psychologisch stigma.
Stigma’s rondom psychische klachten moeten worden bestreden, en we moeten de mens als geheel gaan zien.
"Van een ziektebenadering naar een holistische benadering." Aldus Dr. Machteld Huber
"Het moet gewoon worden om te praten over psychische klachten," aldus de patiënt in GGZ-standaard voor de-stigmatisering.
Ik geloof dat wij als psychosomatisch fysiotherapeuten vooruitstrevend zijn door holistisch te kijken en de mens als geheel te zien. Hierbij normaliseren we het praten over psychologische klachten. We lopen voor op onze collega’s als het gaat om positieve gezondheid. We denken niet in diagnoses, maar in mogelijkheden. Zelfmanagement is waar wij in uitblinken, en dat zelfvertrouwen mogen we voelen en uitdragen.
Daarnaast zet ik mij in voor technologische innovatie. Ik geloof dat blended learning, gecombineerd met AI, een persoonlijke draai kan geven aan psycho-educatie in Nederland. Zo kan technologie veranderen van gestandaardiseerde, afstandelijke ‘one-size-fits-all’-oplossingen naar een gepersonaliseerde reis naar zelfsturing.
Op deze manier draag ik bij aan het blussen van de brand in de zorg.
Meer informatie over de psychosomatisch fysiotherapeut?
Psychosomatische fysiotherapeut Ervaringen van cliënten helpen bij het inbeelden wat ons vak inhoud.
Met welke klachten kun je bij ons terecht? En wat zijn psycho somatische klachten?
Wat doen we in de praktijk? Wat voor psychosomatische behandelingen zijn er?
Het verhaal van psychosomatische Fysiotherapeut Jaap
We missen naar mijn idee een kanaal via waar de profilering van ons vak plaatsvindt. Het gebeurt nu vooral via ervaring en korte berichten op fysiotherapiepraktijkwebsites en mond op mond reclames. Daarbij zie ik ook dat het voor collega's in de zorg het soms lastig is om ons te vinden. Dat kan beter dacht ik. Laten we dit beroep samenvatten in een website.
Aanleiding van psychosomatische fysiotherapie website
Je zult mijn naam Jaap ook zien verschijnen op de website en in mijn blogs. Ik ben een 27-jarige fysiotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut in opleiding. Ik vind dit een prachtig vak en merk dat ik op macroniveau wil bijdragen aan dit mooie vak. Mijn ambitie is groter als gewoon mijn werk doen in de behandelkamer. Ik heb de drang om iets te creëren waarop ik kan terugkijken op mijn sterfbed. Mijn hart gaat momenteel sneller kloppen voor de mens die het zwaar heeft op meerdere vlakken. Iemand met klachten of een hulpvraag aan het bewegende lichaam, waar "multifactoriële" gezondheid beïnvloedende factoren aanwezig zijn die herstel van klachten lastig maken. Ja een moeilijk woord maar ik leg het uit.
Lichamelijke factoren
We zien dat er op lichamelijk vlak veel verandert in de samenleving. Mensen vinden het lastiger om een gezond leven te leiden. Overgewicht, diabetes en leefstijlaandoeningen nemen helaas toe. De psychosomatisch fysiotherapeut is ook gewoon fysiotherapeut. Dus beweging, leefstijl, gedragsverandering en sporten zijn ook kwaliteiten die hij bezit en sluit aan op deze uitdaging.
Psychologische factoren
Psychologisch zien we ook dat er veel uitdagingen zijn tegenwoordig in alle leeftijdscategorieën. Dit kan resulteren in psychologische klachten als angstig zijn, somberder zijn of overspannenheid. De psychosomatisch fysiotherapeut is getraind om deze signalen te herkennen en mee te nemen in een klacht of hulpvraag binnen het bewegen.
Sociale factoren
Bestaanszekerheid was een thema binnen de politiek. Ik zou niet goed weten wat dat betekent, maar het geeft me wel een bepaald onrustig gevoel dat wijst op deze sociale factor. Er gebeurd buiten je eigen lijf en ervaring ook om je heen van alles. Het verlies van een dierbare, Er wordt veel van ons gevraagd in de samenleving. Daarbij zien we soms complexe werksituaties, familiesituaties, die niet helpen bij het herstel van klachten. De psychosomatisch fysiotherapeut kan met zijn kennis van het lichamelijke stuk en psychologische stuk heel goed samenwerken binnen het sociale domein. Hierdoor kan hij meedenken voor thuis, partner, werk, gemeente of andere "stakeholders" binnen het sociale domein.
Psychosomatisch fysiotherapeuten zien de mens als geheel
Mocht je nou een cocktail hebben van bovenstaande factoren. Dan is er een kans dat je emmer een keer overloopt en dat je daar hulp bij kan gebruiken. Die overlopende emmer, daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Het is voor mij persoonlijk lastig om te zien dat mensen zelf niet goed weten hoe ze hun emmer kunnen legen. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt daarbij. De psychosomatisch fysiotherapeut bekijkt de lichamelijke, psychologische factoren en sociale factoren en maakt een rekensom om te kijken waar je hulp kunt gebruiken.
Ik wil mensen helpen op microniveau 1-op-1, op mesoniveau online en op macroniveau maatschappelijk. Zowel 1-op-1 als digitaal, zodat ze mogelijkheden hebben om meer ruimte en lucht te creëren. Zodat we samen allemaal lekker in ons lijf zitten. Iedereen heeft het recht om zich gelukkig te voelen, ondanks de uitdagingen van het leven. Daar wil ik helpen. Het leven is een groot avontuur met prachtige natuur en schoonheid, maar ook met uitdagingen en beproevingen. Misschien is het leven wel als Expeditie Robinson. Het is mooi als je het bekijkt, maar het is soms ook pittig met veel beproevingen.
"Het leven is als Expeditie Robinson. Het is mooi als je het bekijkt, maar het is soms ook pittig met veel beproevingen"
We zien dat zorg complexer wordt en ook op psychologisch gebied wordt het ons niet makkelijk gemaakt. Het is moeilijk om mensen te zien die niet lekker in hun lijf zitten, die moeite hebben om al die klachten te plaatsen. Klachten houden soms lang aan, hebben rare wendingen. Dat roept een hoop vraagtekens op bij mensen. Ik wil mij hard maken voor deze doelgroep: mensen die in beweging willen komen, mensen die klachten hebben aan het bewegende lichaam, mensen met een lichaam dat soms moeilijk doet.
Ik heb maar beperkt de tijd in de behandelkamer 1-op-1, dus daarom moet ik digitaliseren. Ik wil meer mensen bereiken. Ik kan helaas maar een patiënt of 50 zien per week, voordat ik helemaal uitgeblust op de bank plof in het weekend. In de toekomst zullen er grote tekorten ontstaan in de zorg. Daardoor is het extreem belangrijk geworden dat de juiste zorg op de juiste plek wordt gegeven, alsof je met een dartpijl in één keer in de roos schiet.
Ten tweede is het heel belangrijk geworden dat wij zorgverleners goed samenwerken, omdat de patiënt tegenwoordig ouder wordt en complexer is. Er zijn, met alle goede bedoelingen in de zorg, een hele hoop stickers (diagnoses) ontstaan. Daarbij zien we dat mensen steeds ouder worden. Dan kunnen we een simpele rekensom maken:
De mens wordt ouder en complexer
Dit maakt zorg complex, en daardoor zien we dat samenwerking belangrijk is. Het is handig dat een psycho somatisch fysiotherapeut bijvoorbeeld goed afspreekt met een POH GGZ of een psycholoog hoe ze de behandeling samen aanpakken. Voorbeelden hiervan lees je bij de patiënt ervaringen.
Interprofessionele samenwerking is essentieel bij de psychosomatiek
Samenwerking kost tijd en een goed lopend netwerk opzetten is lastig. Zorgverleners kunnen elkaar niet altijd vinden en de aansluiting in het sociale domein komt soms moeizaam op gang. Dat is mijn tweede reden waarom ik deze website bouw. Collega’s moeten ons kennen, net als ik gericht door kunnen sturen en haarfijn aan kunnen voelen waarom mensen naar ons toe komen. Zodat ze gericht mensen naar ons sturen. Dit voorkomt dat de zorg soms niet met de juiste dosering op de juiste plek plaatsvindt.
Ik zie je denken: Hoe ga je in hemelsnaam dit bereiken, Jaap? Meer naamsbekendheid en bewustwording van de psychosomatisch fysiotherapeut voor cliënt en collega? Technologie!
Daarbij word ik stiekem ook heel erg enthousiast van technologie. Technologie en dus deze website maakt al deze kennis en missie schaalbaar! Ik kan oneindig veel mensen bereiken, die rustig op hun eigen tempo alles na kunnen lezen.
Technologie bied kansen in de psychologische zorg
Daarbij wil ik mijn eigen creatieve energie en inspiratie kwijt op deze website, in mijn eigen blogs en mogelijk toekomstig bedrijf. Anderzijds wil ik een inspiratiebron zijn voor fysiotherapeuten. Ons vak is een geweldige verbreding binnen de fysiotherapie, en er ontstaat langzaam een enorm tekort aan psychosomatisch fysiotherapeuten.
De juiste zorg op de juiste plek
Mensen en collega's moeten weten wat ze aan ons hebben, zodat ze gericht om zorg kunnen vragen. Als patiënten en collega's gerichter door kunnen sturen en beter weten wat wij doen dan zal dit bijdrage aan hoe vloeiend de zorg verloopt in de samenwerking. er zal makkelijker doorgestuurd worden. Maar zorg zal ook passender zijn. Als een patiënt bijvoorbeeld nog niet open staat voor psycho somatische fysiotherapie doordat er nog een stigma ligt op het woord "psycho". Kan het zijn dat er soms een mismatch plaatsvind en er tijd verspeeld wordt aan een therapie die niet past bij de patiënt.
Interprofessioneel samenwerken bij de psychosomatiek
Het is belangrijk dat andere zorgprofessionals weten wat ze aan ons hebben. Een website die bewustwording creëert over wat psychosomatische fysiotherapie inhoudt, helpt daarbij.
Inspiratiebron voor andere fysiotherapeuten
Psychosomatische fysiotherapie is een prachtig vak met een brede scope waarin de mens in zijn geheel wordt gezien. Dit is een speerpunt in de zorg. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik hoop dat ik daarmee collega's kan inspireren om ook dit mooie vak te gaan volgen.
Mijn Waarden:
De mens als geheel.
De-stigmatisering van psychologische zorg
Positieve gezondheid
Technologie
Wat wil ik bereiken met de psychosomatische fysiotherapie website?
Microniveau
Als eerste invloed op microniveau. Een website voor de patiënt: Enerzijds wil ik de patiënten aanspreken, zodat ze informatie kunnen inwinnen over wat we wel of niet zijn. Zodat ze gericht met de juiste hulpvragen naar ons toe kunnen stappen. Dit helpt met de juiste zorg op de juiste plek. Hierdoor kan de patiënt met de juiste verwachtingen naar de psychosomatisch fysiotherapeut. Dit wordt duidelijk middels:
1. Ervaringen
2. Therapieën
3.Klachten
Mesoniveau
Als tweede op micro/meso niveau. Een website voor de therapeut en collega's binnen de zorg: Deze website zal met alle voorbeelden, oefenboeken, klachtenbeelden en patiënt journeys een handboek zijn voor samenwerking en duidelijkheid rondom ons vakgebied. Hiermee krijgt ons vak en de naam psychosomatische fysiotherapie veel meer beleving. Hierdoor zullen collega's ons beter weten te vinden met hulpvragen die passen bij ons vak. Dit bevorderd interprofessioneel samenwerken.
Macroniveau
Het gaat qua gezondheid gezien niet zo goed met ons kleine kikkerlandje. De gevolgen van het kapitalisme zijn duidelijk zichtbaar in de leefstijlsector met name in de voedingsindustrie waar met alle slimme marketing trucs veel ongezonde voedingsmiddelen de maag bereiken.
Daarbij zien we psychologisch gezien dat de ene crisis na de andere voorbij komt. Dit is voor veel mensen duidelijk voelbaar en ik wil niet in deze negatieve cliché blijven hangen en in oplossingen denken. Denken in mogelijkheden niet in beperkingen net als in de behandelkamer.
Daarbij zien we dat de samenleving maakbaar is geworden. Voor alle klachten is snelle oplossing op social media. Gemberthee voor hoofdpijn, Zeezout voor vermoeidheid, een uur extra slapen voor depressie. Hierdoor zien we dat mensen eerst zelf aan tobben. Dit is goed. Je moet eerst zelf natuurlijk in de spiegel kijken wat er is gebeurd en waardoor je klachten hebt ontwikkeld. Mocht dit dan niet lukken dan is de zorg daar om je daarin te ondersteunen. We zien dat als mensen te lang zelf proberen "het op te lossen" ze soms niet de juiste handvaten krijgen en het langer duurt voordat ze hulp vragen. De wereld is niet maakbaar en soms heb je wel hulp nodig. De juiste zorg op de juiste plek. Als je vroeg komt en de klachten zijn nog niet ver geëscaleerd kunnen we je zo met een paar behandelingen of een paar bezoekjes bij de poh GGZ weer op weg helpen. Mensen zijn te lang aan het tobben en belanden dan uiteindelijk in de complexere doelgroep. Dan moeten ze bijvoorbeeld naar de psycholoog bij de GGZ. Daar hebben ze nou juist geen tijd. er staan 10.000 vacatures open bij de GGZ. Dus we moeten problemen eerder signaleren en sneller oplossen voordat ze escaleren. Maakbare samenleving is leuk maar als je dat niet lukt heb je hulp nodig. Van je collega, vriend, familielid of van een zorgverlener. Maak je klachten bespreekbaar.
Plan macroniveau
Op macroniveau wil ik mij richten op het destigmatiseren van de psychologische klacht. Er is veel psychologisch leed in de samenleving en dat mag gedeeld worden. In de samenleving hangt nog steeds een zwaar kaartje aan het woord psychologische klachten. Waarom kan de buurman op de kringverjaardag wel klagen over zijn rugklachten maar overbuurvrouw niet over het feit dat ze niet zo lekker in haar vel zit. Waarom heeft de bouwvakker zoveel moeite om tegen zijn baas te zeggen dat het hem teveel is? Waarom mag je je voor rugklachten wel ziekmelden maar als je vol met spanningen zit je daar veel langer mee wacht? Mensen praten er niet over omdat er een stigma op hangt. Ze wachten hierdoor te lang om het te melden bij hun partner, vriend of collega. Ze wachten hiermee te lang met om hulp vragen bij de huisarts of fysiotherapeut.
Hierdoor zien we dat gezondheidsproblemen kunnen escaleren. kan het zo zijn dat wat in eerste instantie wat spanningen waren op werk uitlopen tot jaren ontevreden en met weinig werkplezier doorduwen. tot dat je erachter komt dat je een burnout hebt en dan toch maar hulp gaat zoeken. Als we deze pleister er nou eens aftrekken. Dat frustreert mij. Er zal echt een paradigmaverschuiving plaats moeten vinden in de zorg wil het houdbaar zijn. Dat betekend dat we deels deze psychologische problematieken eerder op moeten vangen. Dat begint thuis, in de opvoeding, op scholen met bewustwording. Psychologisch leed is meer prevalent dan ooit en we kunnen er maar beter over praten. Dan voorkomen we escalatie van deze klachten. Iedereen kan rijmen dat het opkroppen van je emoties niet gezond is.
Door patiënten verhalen te delen op deze website hoop ik bij te dragen aan het normaliseren van complexe klachten binnen de fysiotherapie. Zodat iemand straks op een verjaardag zonder zich bezwaard te hoeven voelen kan vertellen dat hij bij een psychosomatisch fysiotherapeut loopt. En hoe interessant het is dat hij daar leert om te ontspannen, zijn gevoel woorden te geven en daardoor lekkerder in zijn vel zit en minder klachten heeft.
Ik denk persoonlijk dat over 50 jaar we terugkijken naar deze tijd en ons beseffen dat ons kwetsbaar opstellen en openlijk praten over hoe we ons voelen een grote stap was binnen het oplossen van de psychologische gezondheidsproblemen
Jezelf kwetsbaar opstellen mag meer gestimuleerd worden.
Is het niet juist bijvoorbeeld heel mannelijk als een stoere vent in de bouw zich toch ook kwetsbaar op durft te stellen met een traan.
Is verdriet bij het verlies van een dierbare niet juist hetgeen wat het leven van die persoon op waarde schat. Dat verdriet is ook een mooi gebaar over hetgeen wat gemist wordt.
Mag werk gerelateerde overspanning niet beloond worden met meer vakantie? hij of zij heeft er immers iets te hard voor gewerkt?
Conclusie
Een website van een psychosomatisch fysiotherapeut over psychosomatische fysiotherapie. Ik ben niet alles wetend. Ik doe mijn best en probeer mij hard te maken voor dit vakgebied en deze doelgroep. Mocht je toevoegingen of feedback hebben dan hoor ik dat graag. Ik zit pas net in dit vak en begrijp ook dat het soms lastig is om dit vak in woorden te vangen daarom kom ik graag in contact met collega's indien ik informatie mis of verkeerd formuleer.
Laten we samenwerken om deze wereld een gelukkigere plek te maken.
Blijf op de hoogte!
Schrijf jaap een bericht
Wat vind je ervan? heb je aanvullingen of tips. Voel je vrij om mij te mailen.