Grenzen en Assertiviteit in Psychosomatische Fysiotherapie

Grenzen stellen en assertief handelen zijn belangrijke vaardigheden voor emotioneel en fysiek welzijn. In de psychosomatische fysiotherapie werken we aan het herkennen van persoonlijke grenzen, zowel fysiek als mentaal, en aan het ontwikkelen van assertief gedrag. Deze therapievorm richt zich op het trainen van bewustwording van lichamelijke signalen en emoties, en hoe deze vertaald kunnen worden naar assertief gedrag.

Assertiviteit betekent het naar voren brengen van je eigen wensen en grenzen op een respectvolle manier, zonder de ander te kwetsen. Wanneer iemand subassertief of agressief is, worden de persoonlijke grenzen of te weinig of juist te hard aangegeven, wat kan leiden tot stressgerelateerde klachten, zoals spanning, vermoeidheid, en problemen in relaties.

Doelgroep en Indicaties

Deze werkvorm is geschikt voor mensen die moeite hebben met het herkennen van hun eigen grenzen of deze niet goed kunnen aangeven. Vaak hebben cliënten last van een laag lichaamsbewustzijn, waardoor ze lichamelijke signalen zoals spanning of vermoeidheid niet herkennen. Dit kan leiden tot overbelasting, vermijding van sociale situaties, of conflicten met anderen. De therapie helpt mensen om weer contact te maken met hun eigen grenzen en assertiviteit te ontwikkelen.

Lichamelijke Bewustwording en Grenzen

Psychosomatische fysiotherapie legt veel nadruk op het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Het lichaam geeft belangrijke signalen die aangeven waar de persoonlijke grens ligt, zoals een verhoogde hartslag, spierspanning, of vermoeidheid. Tijdens de sessies leren cliënten deze lichamelijke gewaarwordingen te herkennen, te interpreteren, en deze te koppelen aan emoties en gedrag. Dit helpt hen om te begrijpen wanneer ze over hun eigen grenzen heen gaan of wanneer ze assertiever moeten optreden.

Door lichamelijke oefeningen en bewegingservaringen krijgen cliënten inzicht in hun standaardpatronen, zoals het niet aangeven van grenzen of juist te veel ruimte innemen. Deze ervaringen helpen om op een dieper niveau te begrijpen hoe lichamelijke sensaties samenhangen met emoties, en hoe deze vertaald kunnen worden naar assertief handelen.

Emotionele Bewustwording

Naast het lichamelijke aspect, is emotionele bewustwording essentieel bij het leren aangeven van grenzen. In de therapie worden oefeningen gedaan waarbij cliënten leren hun emoties te herkennen en te benoemen. Dit verhoogt niet alleen het bewustzijn van emoties, maar helpt ook om blokkades op te heffen die het uiten van emoties verhinderen.

Vaak gaan bepaalde emoties, zoals angst of boosheid, gepaard met lichamelijke reacties. Door te oefenen met het observeren en beschrijven van deze reacties, krijgen cliënten een beter inzicht in hoe hun emoties zich manifesteren in het lichaam en hoe ze hiermee om kunnen gaan in sociale situaties. Het koppelen van emoties aan lichamelijke gewaarwordingen helpt om het gedrag assertiever en bewuster te maken.

Cognitieve Patronen en Assertiviteit

Een ander belangrijk aspect van psychosomatische fysiotherapie is het bewust worden van cognitieve patronen. Vaak spelen niet-helpende gedachten een grote rol in assertiviteitsproblemen. Cliënten leren om deze patronen te herkennen en disfunctionele gedachten, zoals “Ik mag niet boos zijn” of “De ander vindt mij toch niet aardig”, te vervangen door meer helpende gedachten. Dit proces helpt hen om afstand te nemen van hun gedachten en emoties en assertiever te reageren in moeilijke situaties.

Door het veranderen van deze negatieve denkpatronen en het integreren van meer helpende overtuigingen, leren cliënten dat er meerdere manieren zijn om situaties te benaderen en dat assertief gedrag niet alleen mogelijk is, maar ook de meest gezonde optie kan zijn.

Sociale Interactie en Grenzen Stellen

Grenzen herkennen en assertief zijn, komt vooral tot uiting in het contact met anderen. Psychosomatische fysiotherapie helpt cliënten om hun sociale vaardigheden te verbeteren door middel van rollenspellen, groepsactiviteiten en lichaamsgerichte oefeningen. Hierbij wordt aandacht besteed aan non-verbale communicatie, zoals lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen, omdat deze belangrijke signalen geven over grenzen en emoties.

De interactie met anderen helpt cliënten om te oefenen met het aangeven van hun grenzen op een assertieve manier, waarbij ze niet alleen voor zichzelf opkomen, maar ook rekening houden met de gevoelens van de ander. Dit kan variëren van “Nee” leren zeggen, tot het geven en ontvangen van complimenten, of het omgaan met kritiek.

Behandelmethoden en Interventies

Binnen de psychosomatische fysiotherapie worden verschillende behandelstrategieën ingezet om grenzen en assertiviteit te trainen. In elke sessie wordt een combinatie van bewegingsoefeningen, rollenspellen, en lichaamsgerichte activiteiten aangeboden. Deze oefeningen helpen cliënten om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen, en stil te staan bij hoe ze omgaan met hun grenzen in relatie tot anderen.

Therapeuten gebruiken hierbij symbolische werkvormen om cliënten te laten experimenteren met nieuw gedrag. Ook worden huiswerkopdrachten meegegeven, waarin cliënten in hun dagelijks leven oefenen met de opgedane inzichten en vaardigheden.

Therapeutische Benadering

In deze therapievorm is de therapeut zowel een begeleider als een voorbeeld. De therapeut helpt bij het bewaken van grenzen tijdens de sessies en begeleidt de cliënten bij het terugbrengen van de aandacht naar hun eigen behoeften en signalen. De therapeutische houding is in het begin vooral steunend en structurerend, maar kan later ook confronterend en spiegelend zijn om cliënten te helpen hun gedragspatronen beter te begrijpen.

De therapeuten moedigen cliënten aan om hun ervaringen met assertiviteit en grenzen in de groep te delen. Dit helpt om de drempel te verlagen om te experimenteren met nieuw gedrag en maakt de ervaringen van anderen inzichtelijk.

Het Leren Van Assertieve Vaardigheden

Een belangrijk onderdeel van de therapie is het aanleren van assertieve vaardigheden. Cliënten leren bijvoorbeeld hoe ze stevig kunnen staan, hun lichaamshouding kunnen gebruiken om zelfverzekerd over te komen, en hun stem kunnen inzetten om duidelijk te maken wat hun grenzen zijn. Ze leren ook om hun persoonlijke ruimte in te nemen, hulp te vragen wanneer nodig, en op een gezonde manier om te gaan met kritiek.

Deze vaardigheden worden aangeleerd door middel van bewegingsoefeningen en interacties met de groep, waarbij cliënten de kans krijgen om te oefenen in een veilige omgeving. Het leren van deze vaardigheden geeft hen het vertrouwen om ook in het dagelijks leven assertief op te treden en hun grenzen aan te geven zonder zich schuldig te voelen of angstig te worden.

Conclusie

Psychosomatische fysiotherapie biedt een waardevolle en effectieve manier om assertiviteit te trainen en grenzen te leren herkennen. Door middel van lichaamsgerichte oefeningen en bewustwording van lichamelijke en emotionele signalen, kunnen cliënten hun grenzen beter aangeven en assertiever worden in sociale situaties. Deze therapievorm helpt hen niet alleen om voor zichzelf op te komen, maar ook om beter in balans te komen met hun eigen behoeften en emoties, wat leidt tot een verbeterd welzijn en meer zelfvertrouwen.

Dit biedt een uitgebreide kijk op de kracht van psychosomatische fysiotherapie in het versterken van assertiviteit en het leren omgaan met grenzen, waarbij zowel het lichaam als de geest centraal staan.

persons right foot on white wall
persons right foot on white wall