Wat is Psychosomatische fysiotherapie?

Psycho somatische fysiotherapie oefening ontspanning
Psycho somatische fysiotherapie oefening ontspanning
Fysiotherapie in relatie tot psycho somatische klachten
Fysiotherapie in relatie tot psycho somatische klachten

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie helpt mensen die klachten hebben aan het bewegende lichaam. Spieren, gewrichten, pijnklachten, revalideren na een operatie. Dit is een behandelmethode gericht op het verhelpen van fysieke klachten en het verbeteren van de beweging. Bij reguliere fysiotherapie worden klachten behandeld die ontstaan door blessures, overbelasting, of medische aandoeningen. Maar we weten tegenwoordig dat klachten niet alleen fysiek zijn maar dat er ook mentaal veel factoren zijn die meespelen. Soms spelen psychische factoren een grotere rol. In zulke gevallen biedt psychosomatische fysiotherapie een passende oplossing.

Wat is dan psychosomatische fysiotherapie?

Wie is dan de psychosomatisch fysiotherapeut?

Een psychosomatisch fysiotherapeut is een gespecialiseerde professional binnen de fysiotherapie die zich richt op de wisselwerking tussen lichaam en geest. Deze therapeuten hebben een diepgaande kennis van hoe fysieke klachten kunnen samenhangen met psychische factoren zoals stress, angst of depressie. Door deze holistische benadering kunnen ze patiënten helpen bij het begrijpen en behandelen van psycho somatische klachten die zowel een lichamelijke als geestelijke component hebben.

  • Aanhoudende pijnklachten (zoals rug-, nek- en schouderpijn)

  • Aanhoudende lichamelijke klachten ALK klachten (vroeger SOLK)

  • Vermoeidheidsklachten

  • Spanningshoofdpijn en migraine

  • Ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie

  • Burn-out en stressgerelateerde klachten

  • Angst- en paniek klachten bij bewegen

  • De gebruikelijke fysiotherapie klacht.

Psychosomatische fysiotherapie is erop gericht om deze klachten te verminderen door niet alleen het lichaam te behandelen, maar ook de psychische en emotionele factoren aan te pakken die bijdragen aan het in stand houden van de klachten.

Meer weten? Lees hier meer over psychosomatische klachten en de mogelijkheden van behandeling.

Wat Doet een Psychosomatisch Fysiotherapeut?

Psychosomatisch fysiotherapeuten richten zich op het behandelen van klachten waar een duidelijke connectie is tussen lichaam en geest. Dit kunnen bijvoorbeeld chronische pijnklachten, vermoeidheid, spanningshoofdpijn of ademhalingsproblemen zijn. Hun doel is niet alleen om de fysieke symptomen te verlichten, maar ook om de onderliggende psychische factoren aan te pakken. Belangrijk om daarbij te zeggen is dat wij dus alleen klachten behandelen die zich binnen het bewegend functioneren van het lichaam zitten. Wij zullen dus niet een depressie behandelen of een angststoornis dat is echt voor de psycholoog. Wij behandelend bijvoorbeeld de pijnklachten in het lichaam die soms daarbij gepaard gaan.

psychosomatische fysiotherapie en het bio psycho sociale model
psychosomatische fysiotherapie en het bio psycho sociale model

Psychosomatische fysiotherapie richt zich op de samenhang tussen lichaam en geest, met als doel mensen bewuster te maken van hoe deze elkaar beïnvloeden.

In deze therapie onderzoeken we lichamelijke klachten die vaak worden versterkt door psychische factoren zoals stress of spanning. Het doel is om niet alleen de fysieke symptomen aan te pakken, maar ook om meer inzicht te geven in de onderliggende oorzaken en hoe je er zelf invloed op kunt uitoefenen.

Psychosomatische fysiotherapie in de praktijk

De therapieën die een psychosomatisch fysiotherapeut aanbiedt, zijn gericht op zowel lichamelijke als psychische herstelmethoden. Dit kan een combinatie zijn van verschillende behandelmethoden. Het is erg lastig om dit samen te vatten omdat het een enorm breed beroep is. Vaak kijkt de psychosomatisch fysiotherapeut of de cliënt goed kan inschatten wat ze in hun lichaam voelen. Kunnen ze ervaren dat ze spanning hebben? Kunnen ze dit vervolgens ook veranderen. Is de persoon in staat om te ontspannen of spanning te reguleren? Daarbij zullen ze ook kijken naar de persoon. Hoe pak je dingen aan? Wat is je persoonlijkheid. Ben je perfectionistisch of een echte strever? Dit wordt middels lichaamsgerichte therapie getoetst en anderzijds ook uitgedaagd en getest met bijvoorbeeld psycho motorische oefeningen in een zaal. Ze spiegelen als het ware hoe jij omgaat met je klachten zodat je jezelf beter kunt begrijpen. Daarbij kunnen we ook nog wat verder kijken naar psychologische factoren zoals rouw, depressie of angst. Kun je bijvoorbeeld je emoties wel goed doorvoelen en vertalen naar woorden of krop je deze op? De volgende therapieën zijn een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken.

Running therapy voor burnout
Running therapy voor burnout

Lichaams-bewustwording

Ben jij je bewust van je lijf? kun je goed aanvoelen wat je lijf nodig heeft en of je spanning ervaart. Het is belangrijk dat je dit goed kunt signaleren. Misschien was je je er wel helemaal niet van bewust dat je lichaam continue onder spanning stond?

Leren Ontspannen

Als je je bewust wordt van je lijf gaat dat ook vaak gepaard met ontspanning. Om goed te kunnen voelen in je lijf moet je ook relaxed zijn. Dit kan helpen om bijvoorbeeld goed in slaap te komen en te ontspannen. Hierdoor laad je lichaam als het ware op. Tegenover inspanning moet ook ontspanning staan.

Psycho educatie

We gaan proberen uit te leggen waar wij denken dat je klachten vandaan komen. Zodat jij dat ook kunt begrijpen en perspectief krijgt waar je aan kunt werken.

Psycho motorische therapie in vivo

Acceptance and commitment therapy in vivo

Ademhaling

Lichaamsgericht werken (haptonomische werkvormen)

Mindfulness based stress reduction

Running therapy

Sommige therapeuten maken gebruik van spelenderwijs leren. Soms is het fijn om niet te praten maar gewoon te doen. Dan gaan we bijvoorbeeld kijken hoe je dingen aanpakt als we je een taak geven. Een typische oefening is bijvoorbeeld een grenzen oefening. Waarbij jij aan de ene kant moet voelen waar je grens ligt maar ook moet kunnen aangeven als die grens is bereikt. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld iemands Assertiviteit testen. Kan jij nee zeggen? Kom je op voor je eigen belangen?

Hoe kun je beter leren met je grenzen om te gaan dan door te sporten. Lekker naar buiten aan de slag. Soms gebruiken we deze methode om mensen te leren ontspannen buiten lekker in beweging te komen. Vertrouwen terug op te bouwen in je lichaam. Maar ook goed te leren aanvoelen waar je grens ligt. Hardlopen is een effectieve therapie bij veel van deze casussen. We pakken dit natuurlijk heel rustig aan en beginnen niet gelijk met kilometers hardlopen.

In de basis komt er altijd lichaamswerk aan te pas. Voelen kan heel lastig zijn en om echt tot je gevoel te komen is soms hard werken. Soms werken we met communicatieve massage. Dit is een massagevorm waarbij we je vragen uit je hoofd te komen en veel meer in je lijf te voelen wat je nu ervaart terwijl wij spanning en gevoel kunnen veranderen met aanraking, massage of beweging. Een mooie ontspannen manier van lichaamssensaties leren herkennen.

Ademhaling is altijd bij ons en is vaak een mooie weerspiegeling wat er intern in ons lichaam afspeelt. We kunnen deze gebruiken in de behandeling en je leren hoe je deze kunt controleren. Dit is een belangrijke lichaamssensatie die vaak terugkomt.

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) is een evidence-based programma ontwikkeld door Dr. Jon Kabat-Zinn in de late jaren 70. Het doel van MBSR is om mensen te helpen omgaan met stress, pijn en andere vormen van lijden door middel van mindfulness. Mindfulness is de praktijk van het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel.

ACT in vivo is een nieuwe vorm van gedragstherapie welke door psychologen veel wordt gebruikt. Er komen binnen psychosomatische fysiotherapie elementen hiervan terug. Elementen van ACT zijn in eerste instantie acceptatie van de huidige situatie. Dit betekend dat we ook actief ruimte maken voor wat we voelen en ervaren. Waarna we vervolgens ons commiteren (commitment) aan wat je belangrijk vinden in het leven (je waarden). Dit helpt patiënten om flexibeler om te gaan met psychische klachten en zich te richten op wat echt belangrijk is in hun leven.

Biofeedback

Bio feedback is precies wat het zegt. technologische tools zoals een hartslagmeter of een stressmeter. Die kunnen we dan aansluiten en dan krijg je direct feedback op wat er in je lijf speelt. Heel handig om duidelijk te maken hoe soms lichaam en geest met elkaar verbonden zijn .

Bio psycho sociale model

Via deze wegen kijken we naar gezondheid in de zorg. Daarbij kijken we niet alleen naar wat belemmeringen zijn voor herstel maar ook juist wat jou energie geeft! We proberen tegenwoordig ook middels positieve gezondheid naar mensen te kijken. Wat gaat er goed waar kunnen we juist gebruik maken van je kwaliteiten.

Biologisch

Zijn er problemen in het lijf waardoor je niet goed hersteld? Een huisarts is hier goed in opgeleid. De fysiotherapeut kijkt hier ook in mee. Zijn er pezen, spieren overbelast, of moet je misschien wat sterker worden in je lijf. Belast je je lichaam misschien teveel waardoor het niet kan herstellen? Soms heb je gewoon een spier verrekt of je enkel verzwikt dan spelen daar veel "biologische factoren".

Bio psycho sociale model en fysiotherapie
Bio psycho sociale model en fysiotherapie

Psychologisch

Kan er ook van alles spelen wat het herstel van klachten belemmerd. Distress (teveel stress), onzekerheid rondom de klachten, Perfectionisme , Moeite hebben met nee zeggen, angst om te bewegen, Piekeren, Soms kan opgekropt gevoel of emoties zorgen voor vermoeidheid en spanning, Slechter slapen, Somberheid, Zorgen.

Er kunnen ook sociale uitdagingen zijn waardoor klachten niet goed herstellen. Werkdruk, ruzie met je baas, geen plezier hebben in je werk, of geen fijne thuissituatie, misschien is er een dierbare overleden of ben je gescheiden. Dit kan natuurlijk ook voor veel spanning zorgen en impact hebben op je gezondheid.

Sociaal

Psychosomatische factoren en biopsychosociale model
Psychosomatische factoren en biopsychosociale model
Stress en psycho somatische klachten
Stress en psycho somatische klachten

Waarom Kiezen voor een Psychosomatisch Fysiotherapeut?

Het unieke aan de aanpak van een psychosomatisch fysiotherapeut is de holistische benadering. Wij behandelen niet alleen het lichaam, maar houden ook rekening met de geestelijke en emotionele factoren die een rol spelen bij uw klachten. Indien je al langere tijd zoek bent met een lichaam wat moeilijk doet. Kan een psychosomatische fysiotherapeutische kijk op je klacht soms veel verhelderen. Soms vinden mensen het lastig om over het stigma van psychologische klachten heen te stappen. Het belangrijkste is dat je de juiste therapie krijgt op de juiste plek maar ook met de juiste timing. Dat wil zeggen dat de patiënt ook open moet staan om naar een psychosomatisch fysiotherapeut te gaan.

Als je een onderbuik gevoel hebt dat klachten zowel lichamelijke als psychische componenten heeft dan kan een psychosomatisch fysiotherapeut na een intake gesprek waarschijnlijk al een goede analyse geven wat mogelijk je klachten kan verklaren. Dat is voor de meeste mensen een opluchting.

Door aandacht te besteden aan zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid, kunnen we effectievere en langdurige resultaten bereiken. We zien soms mensen jaren aan tobben met hun gezondheidsprobleem. Zeker bij psychologische klachten is het goed om er vroeg bij te zijn dat de klachten niet escaleren. Kiezen voor psychosomatische fysiotherapie betekent kiezen voor een geïntegreerde benadering van zorg. We begrijpen dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en behandelen uw klachten met deze holistische visie in gedachten.

Psychosomatische Fysiotherapie behandeling

Psycho somatsiche fysiotherapie in de praktijk. Welke therapieen zijn er en wat kun je verwachten?

De therapie vormen zijn heel divers. het is een enorm breed beroep met ieder zijn eigen specialisatie ook weer binnen de psychosomatische fysiotherapie. Ik zal een aantal van onze werkvormen hieronder opsommen.

Missie

Ik ben Jaap, en mijn missie is om de naamsbekendheid van de psychosomatisch fysiotherapeut te vergroten. Daarbij wordt het ook duidelijker in intercollegiale samenwerking wat wij wel en niet zijn. Tijdens mijn reis naar het worden van een psychosomatisch fysiotherapeut kom ik verschillende thema's en kennisgebieden tegen die ik wil delen. Door deze inzichten te delen met zowel therapeuten als patiënten, streven we naar een betere wederzijdse begrip en samenwerking. Ik wil benadrukken dat veel van deze informatie vanuit mijn perspectief is geschreven. In mijn praktijkvoering streef ik altijd naar evidence-based handelen, en dit zal ook de basis vormen voor de inhoud van deze website. Daarbij laat ik binnen EBP ook ruimte voor de therapeutische rol, want evidentie kan nog niet alles vangen wat er in de behandelkamer gebeurd.

Visie

Mijn visie is een wereld waarin de rol en het belang van de psychosomatisch fysiotherapeut breed erkend en gewaardeerd worden. Vanuit mijn persoonlijke ervaringen en kennis te delen, wil ik therapeuten, collega's en patiënten dichter bij elkaar brengen. Ik geloof dat door het bevorderen van intercollegiale samenwerking de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren. Mijn streven is om een platform te creëren dat zowel informatief als betrouwbaar is, waarbij de inhoud altijd gebaseerd is op de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Running therapy en psycho somatische fysiotherapie
Running therapy en psycho somatische fysiotherapie

De psychosomatisch fysio

De psychosomatische fysiotherapeut specialiseert zich in behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst (bron richtlijn psychosomatische fysoitherapie).

Psychosomatische Cijfers

Publiek stigma rond psychische klachten kan ertoe leiden dat mensen hulp uitstellen of hun klachten verbergen. Daarom is het belangrijk om bij algemene gezondheidsvoorlichting aandacht te besteden aan het verminderen van stigma.

Epidemiologische gegevens psycho somatische klachten
Epidemiologische gegevens psycho somatische klachten

50%

Van de nederlanders had in 2022 contact met een fysiotherapeut of oefentherapeut (Bron).

BMI 25 - 30 Overgewicht (bron)

Jaarprevalentie stemmingsstoornissen bijna 10%, 562.100 mensen met depressieve stemmingsstoornis bekend bij huisarts in 2023. (bron)

17 % Obesitas en verdrievoudigd in 40 jaar tijd (bron)

Van student van hbo(Hoger beroepsonderwijs)- en wo (Wetenschappelijk Onderwijs)-studenten ervaart 44% depressie-/angstklachten en 59% emotionele uitputtingsklachten. Meer dan de helft van de studenten (56%) ondervindt (heel) veel stress. Ook voelt het merendeel van de studenten zich enigszins of sterk eenzaam (62%) en ervaart 44% vaak prestatiedruk (Nuijen et al. 2023).

De jaarprevalentie van angststoornissen gemeten in bevolkingsonderzoek NEMESIS-3 is 15,2% (ten Have et al. 2023). Dit komt overeen met ongeveer 1.924.600 mensen (bron)

17%

15%

10%

59%

21,7%

9%

Suicidale gedachten afgelopen jaar onder volwassenen (Rivm, 2023)

43%

Gevoel van eenzaamheid onder volwassenen juni 2024 (Rivm, 2023)

26%

26% voelt zich zeer vaak gestrest (Rivm, 2023)

De Rol van de Psychosomatisch Fysiotherapeut

Er is een brede wetenschappelijke consensus over de multifactoriële aard van gezondheidsproblemen. Naast de fysieke dimensie spelen psychologische en sociale factoren een cruciale rol in het ontstaan en voortbestaan van klachten. Daarom is de biopsychosociale benadering bij gezondheidsproblemen inmiddels de norm. Desondanks blijft het een uitdaging om dit model geïntegreerd in te zetten binnen de fysiotherapie.

Huidige Uitdagingen De prevalentie van chronische lichamelijke klachten stijgt, met een toenemend aantal mensen met multimorbiditeit. In Nederland heeft 18-20% van de bevolking aanhoudende pijn. Deze patiëntengroep heeft vaak een hoge zorgconsumptie en een groot verlies aan arbeidscapaciteit, met aanzienlijke maatschappelijke kosten tot gevolg. Het diagnosticeren en behandelen van klachten bij deze patiënten vraagt om meer expertise, omdat meerdere factoren bij het ontstaan en herstel van de klachten interacteren.

Psychosomatische Fysiotherapie De psychosomatisch fysiotherapeut onderscheidt zich door een gecombineerde aanpak bij patiënten met multifactoriële problematiek. Bij aanhoudende pijn en psychopathologie werkt de psychosomatisch fysiotherapeut nauw samen met andere zorgverleners zoals psychologen en psychiaters. Deze samenwerking is gericht en efficiënt, wat de doelmatigheid, kwaliteit en kosten van de zorgverlening ten goede komt.

Diagnose en Behandeling Een uitgebreide diagnostische analyse is noodzakelijk, waarbij de gehele persoon en zijn of haar context centraal staan. Het doel is om op maat gemaakte interventies te ontwikkelen die zowel fysieke als psychologische aspecten omvatten. Voor het positief beïnvloeden van het bewegend functioneren is een gecombineerde aanpak nodig, zoals beschreven in de Zorgstandaard Chronische Pijn.

Therapeutische Interventies Recente wetenschappelijke ontwikkelingen benadrukken het belang van aandoening-overstijgende interventies zoals mindfulness en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Deze interventies richten zich op de fysieke en mentale flexibiliteit, vitaliteit en veerkracht van patiënten. De psychosomatisch fysiotherapeut integreert deze technieken om zelfmanagement te optimaliseren en verder te gaan dan het somatisch functioneren alleen.

Toekomstperspectief De stijgende prevalentie van chronische gezondheidsproblemen en de toenemende wachtlijsten in de tweedelijnsgezondheidszorg leiden tot een groeiende zorgvraag voor psychosomatisch fysiotherapeuten. Alleen goede informatie, adviezen en bevordering van zelfmanagement zijn vaak onvoldoende om het ziekteverloop bij te sturen. Een uitgebreide diagnostische en op maat gemaakte behandeling is noodzakelijk om het bewegend functioneren en de kwaliteit van leven van patiënten te optimaliseren.

Conclusie Psychosomatische fysiotherapie biedt een holistische benadering voor patiënten met complexe, multifactoriële gezondheidsproblemen. Door het integreren van fysieke en psychologische interventies en het samenwerken met andere zorgverleners, kan de psychosomatisch fysiotherapeut bijdragen aan een effectievere en efficiëntere zorgverlening.

Psycho somatische fysiotherapie oefening
Psycho somatische fysiotherapie oefening

Competenties Psychosomatische fysiotherapeut

Als psychosomatisch fysiotherapeut richten wij ons op patiënten met complexe gezondheidsproblemen die invloed hebben op hun bewegend functioneren. Psychosociale en contextuele factoren spelen hierbij een dominante rol en belemmeren het functioneren op meerdere levensgebieden. Daarnaast kan er ook sprake zijn van psychopathologie, zoals stemmings- of angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, trauma- en stressgerelateerde stoornissen, slaapstoornissen en somatische symptoomstoornissen. In mijn behandeling stem ik continu af met de patiënt en maak ik gebruik van diverse interventies, zoals cognitief-gedragsmatige therapie en lichaamsgerichte oefeningen. Effectieve communicatie en doelgerichte reflectie op het behandelproces en de therapeutische relatie met de patiënt zijn kenmerkend voor mijn zorgproces als psychosomatisch fysiotherapeut.

Psychosomatische behandeling
Psychosomatische behandeling

De psychosomatisch fysiotherapeut werkt nauw samen met andere fysiotherapeuten en zorgprofessionals om de beste zorg te bieden. Dit omvat het informeren van patiënten en collega's over fysiotherapie, doorverwijzing naar specialisten indien nodig, actief leiderschap tonen in samenwerkingen en ketenzorg, regelmatig overleggen met andere zorgverleners, samenwerken met patiëntenorganisaties om het perspectief van de patiënt te integreren, en het geven van advies aan collega's en bijdragen aan gezamenlijk beleid.

voorlichting burnout en stress klachten
voorlichting burnout en stress klachten
voorlichting stress en ademhaling psycho somatiek.
voorlichting stress en ademhaling psycho somatiek.

Communicator

De rol van de communicator in het zorgproces van de psychosomatisch fysiotherapeut is van groot belang. Effectieve communicatie waarbij constant afgestemd wordt met de patiënt. Daarnaast is het betrekken van betrokkenen essentieel, zoals patiënten, hun sociale omgeving, verwijzers, andere zorgverleners en collega-fysiotherapeuten. Het ontwikkelen van een gezamenlijke taal en eenduidige communicatie is cruciaal in de zorg voor patiënten met multifactoriële problematiek. Een empathische werkhouding wordt benadrukt, waarbij een positieve zorgcontext wordt geschetst door middel van empathie, reflectie, openheid en het vermijden van nocebo-effecten. Door deze aanpak draagt de psychosomatisch fysiotherapeut bij aan een zorgproces waarin communicatie een centrale rol speelt in het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de patiënt.

De rol van de gezondheidsbevorderaar wordt vervuld door de psychosomatisch fysiotherapeut bij mensen met een complex gezondheidsprobleem waarbij psychosociale en contextuele factoren een dominante rol spelen. Het probleem strekt zich uit over verschillende gebieden zoals de persoonlijke leefomgeving, werk en sport. Zelfregulatie, zelfmanagement en gezondheidsvaardigheden van de patiënt zijn vaak matig tot laag. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt de patiënt door middel van educatie, cognitief gedragsmatige interventies en lichaamsbewustzijns- en spanningsregulatiemethoden. Daarnaast speelt de fysiotherapeut een rol op beleidsmatig niveau door deel te nemen in multidisciplinaire teams en samen met belangrijke stakeholders preventieve afspraken te maken om gezondheidsproblematiek te voorkomen.

Gezondheids bevorderaar

Zelfreflectie psycho somatische fysio oefening
Zelfreflectie psycho somatische fysio oefening
Psycho somatische voorlichting psycho educatie
Psycho somatische voorlichting psycho educatie
Running therapy voor burnout
Running therapy voor burnout

De psychosomatisch fysiotherapeut speelt een essentiële rol als organisator door de coördinatie van zorg zowel binnen als buiten de eigen organisatie. Buiten de eigen organisatie overlegt hij/zij om zorgprocessen te verbeteren en tekortkomingen in samenwerkingsverbanden te signaleren en aan te pakken. Daarnaast organiseert hij/zij eigen werkzaamheden en neemt deel aan interdisciplinaire samenwerkingen. De psychosomatisch fysiotherapeut heeft een verbindende rol tussen somatische en psychische zorg, waardoor hij/zij een integraal onderdeel vormt van de zorgverlening.

De psychosomatisch fysiotherapeut is een reflectieve professional die voortdurend nadenkt over zijn eigen handelen en professionele identiteit. Hij is zich bewust van zijn eigen culturele achtergrond en de invloed die dit heeft op de therapeutische relatie. Daarnaast vraagt hij feedback aan anderen en geeft hij zelf ook feedback om zo zijn continue professionele ontwikkeling te waarborgen. Hij evalueert ethische dilemma's in behandelrelaties en neemt weloverwogen beslissingen. Dit alles draagt bij aan het bevorderen en onderhouden van zijn eigen vakbekwaamheid en die van anderen.

competenties psychosomatisch fysiotherapeut
competenties psychosomatisch fysiotherapeut

Innovatieve professional

Organisator

Reflectieve professional

Samenwerkingspartner

De psychosomatisch fysiotherapeut speelt een cruciale rol in het bevorderen van innovatie in de zorg. Door het signaleren, analyseren en toepassen van innovaties in de zorg, integreren van kennis uit verschillende vakgebieden en samenwerken met stakeholders, draagt deze professional bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Daarnaast maakt het toepassen van zorgtechnologie zoals e-health en blended care, evenals het participeren in wetenschappelijk onderzoek en het toepassen van onderzoeksresultaten, het mogelijk om de zorg verder te verbeteren. De psychosomatisch fysiotherapeut speelt dus een essentiële rol in het bevorderen van innovatie en het leveren van hoogwaardige zorg aan patiënten.

Zorgverlener

Virtual reality therapy bij de psychosomatisch fysiotherapeut
Virtual reality therapy bij de psychosomatisch fysiotherapeut
Veelgestelde vragen
Wat is psychosomatische fysiotherapie?"

Psychosomatische fysiotherapie richt zich op het behandelen van lichamelijke klachten die verband houden met mentale en emotionele factoren, zoals stress, angst of langdurige pijn.

Welke klachten behandelt een psychosomatisch fysiotherapeut?

Een psychosomatisch fysiotherapeut behandelt klachten zoals chronische pijn, spanningshoofdpijn, ademhalingsproblemen, stressgerelateerde klachten, en onverklaarde lichamelijke klachten.

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie combineert psycho-educatie, lichaamsbewustzijn, ademhalingsoefeningen, ontspanningstraining en lichaam-gerichte technieken om een balans te vinden tussen lichaam en geest.

Hoe kan running therapie helpen bij psychosomatische klachten?

Running therapie helpt om op een laagdrempelige manier weer vertrouwen in het lichaam op te bouwen en kan bijdragen aan een betere balans tussen lichamelijke en mentale gezondheid. Het is een onderdeel van psychosomatische fysiotherapie dat beweging inzet om mentale klachten te verminderen.

Wat is de biopsychosociale benadering?

De biopsychosociale benadering kijkt naar de samenhang tussen biologische, psychologische en sociale factoren die van invloed zijn op lichamelijke klachten. Deze holistische kijk helpt om klachten beter te begrijpen en aan te pakken." }

Kan psychosomatische fysiotherapie helpen bij stressgerelateerde klachten?

Ja, psychosomatische fysiotherapie is effectief bij het verminderen van stressgerelateerde klachten. Technieken zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen bij het kalmeren van het zenuwstelsel en het herstellen van de balans.

Kom in contact

Mocht je vragen of feedback hebben? Ik hoor het graag.